Luisteren naar Renzo

Luisteren is voor mij: je ogen op de spreker gericht houden en je oren spitsen. Bij de Kindertelefoon denk ik aan: kinderen die moeten huilen en met een zacht stemmetje praten.

“Ik kan het beste praten met mijn moeder en mijn juf. Met mijn vriendinnen ook wel, maar die vertellen eerder iets door. Mijn moeder kan goed luisteren en we houden allebei van knuffelen en lekker eten.
Toen mijn ouders gingen scheiden, voelde ik me heel rot. Het is belangrijk dat je dan kunt praten. Als je niet kunt praten, voel je je eenzaam.
Op mijn zesde wist ik al dat ik homo ben. Mijn moeder vindt dat niet erg, ze is juist trots op mij. Laatst heb ik in de klas verteld hoe het is om homo te zijn. Iedereen weet wel dat ik op jongens val, maar ik wilde uitleggen hoe het nou écht is in een homoleven. Ik vond het fijn dat alle kinderen naar mij luisterden en hoop dat ze mij nu beter begrijpen.
Met mijn vader kan ik er niet zo goed over praten. Hij kijkt raar als het over homo gaat en wil liever dat ik met een meisje thuiskom. Gelukkig kunnen we verder wel goed met elkaar omgaan. De vriend van mijn moeder vindt homo niet raar, hij is gelukkig ook gewoon trots op mij. We hebben wel eens ruzie hoor, maar dat komt doordat hij geen kinderen gewend is en ik een beetje een pubertje aan het worden ben.”