Mijn mooiste boek

Hou je van spannende verhalen? Wil je iets leren van een boek? Ben je gek op wilde dieren? Of wil je lachen om grappige hoofdpersonen? In de Bibliotheek kan iedereen terecht voor het lenen van een leuk boek. Zeven kinderen van Kindcentrum De Werf uit Arnhem vertellen over hun lievelingsboek.

Geheim agent oma
“Ik kreeg dit boek van mijn oma voor mijn achtste verjaardag”, vertelt Sila (8). “Mijn nichtje had het boek al eerder van mijn oma gekregen. Toen we een keer schooltje speelden, las zij eruit voor. Ik hou van geheim agenten die spioneren en boeven vangen. Zelf zou ik ook wel zo’n oma willen hebben. Dan ging ik met haar mee op missie. Ik vind het jammer dat de plaatjes in het boek niet in kleur zijn. Dat is toch veel vrolijker? Nu zie ik niet eens of het haar van geheim agent oma bruin is of blond.”

Het verhaal van Boli de baby-olifant Kyle (9) leest bijna altijd boeken over dieren. “Olifanten vind ik grappig want ze hebben een lange neus en grote oren. In dit boek vertelt Boli wat olifanten in het wild allemaal doen. Ze eten bijvoorbeeld veel bladeren, takken en vruchten. Ik wil bioloog worden en nieuwe diersoorten ontdekken. Dat is best moeilijk omdat ze verstopt zitten tussen de dieren die al ontdekt zijn.”

Mr. Stink Sarah (12) heeft met dit boek een voorleeswedstrijd op school gewonnen. “Het gaat over een zwerver die stinkt en over een meisje dat hem stiekem in de schuur laat slapen. Er zit veel humor in dit boek. Soms zie ik wel eens een zwerver op straat. Dan vraag ik me af hoe hij zwerver is geworden en of hij nog familie heeft. Van dit boek leerde ik dat je altijd aardig moet zijn, hoe iemands uiterlijk ook is. Je weet toch niet hoe iemand van binnen is?”

Het leven van een Loser: Niet te filmen
“De voorkant van dit boek zag er spannend uit. Daarom nam ik het mee uit de Bibliotheek.” Naali (10) heeft door dit boek veel geleerd over hoe films gemaakt worden en hoe het achter de schermen gaat. “Ik had al twee delen van Het leven van een Loser gelezen. Dit boek gaat over hoe ze films hebben gemaakt van de boeken. Heel interessant. Als ik nu een film kijk, denk ik erbij na dat ze er misschien wel zeven maanden aan gewerkt hebben. Ik hoef niet bij de film te werken hoor. Je moet je hart volgen en mijn hart zegt dat ik tandarts moet worden.”

Dikkie Dik op het strand
Haja Adama is 4 jaar en ze is gek op alle boeken van Dikkie Dik. “Mama leest elke dag voor. Omdat mama Dikkie Dik leuk vindt, vind ik het ook leuk. Dikkie Dik is een jongen, want zijn haar is kort. Maar de boeken zijn meer voor meisjes. Jongens vinden het denk ik niet zo leuk. Ik heb zelf ook een poes, die is zwart met goud. Maar mijn lievelingsdier is een chihuahua. Die hondjes vind ik zo lief!”

Stinkbommen, vuurwerk, diamanten en andere chemische experimenten
Tomas (7) houdt van experimentjes doen. “Je weet nooit of een experiment wel of niet gaat lukken. Dat is spannend. In dit boek staan allemaal leuke proefjes, zoals zelf winegums maken. Dat ga ik binnenkort thuis doen. Later wil ik professor worden. Dan stop ik heel veel kleurstoffen bij elkaar, beetje zout erbij en schudden. Als je de dop eraf draait, komen alle kleurstofjes in de lucht. Sommige kleuren mengen met elkaar. Dan heb je een soort televisie in de lucht.”

Lang leve de leeuwenkuil
Volgens Jamie (10) blijft dit boek spannend. Hij heeft het al vijf keer gelezen! “Iedere keer vergeet ik weer een beetje hoe het ging en dan lees ik het opnieuw. Het verhaal gaat over een dierentuin. Er komt een Koninklijke Hoogheid op bezoek, en dan breekt er een neushoorn los. Ik ben wel tien keer in Burgers’ Zoo geweest. Dat is de dierentuin waar dit boek eigenlijk over gaat. De leeuwenkuil is een boomhut die echt bestaat. Het is gewoon een topboek!”