Mijn man is begonnen met rouwen, ik met sterven

Anne Marie de Vries (48): “In augustus 2010 bleek ik baarmoederhalskanker te hebben. Twee maanden later hoorde ik dat ik terminaal was. De wereld wankelt als je hoort dat je doodgaat. Toch heb ik afgezien van palliatieve behandelingen: ik wilde de periode die mij rest, gebruiken om met milde nieuwsgierigheid mijn dood te bekijken.
Ik besloot mijn gevoelens in rust en stilte te onderzoeken, zodat ik open en vrij van verkramping, weerstand of lijden kan sterven. In plaats van de doodsangst weg te duwen, deed ik een stap naar voren en trad hem tegemoet. Mijn sterven is toen eigenlijk al stapje voor stapje begonnen. In het begin had ik haast; ik dacht dat ik niet lang meer had. Ik ben nu anderhalf jaar verder en ik ben dankbaar voor de extra tijd die ik kreeg. De dood werkt als steuntje in de rug voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Het proces van zelfonderzoek heeft mijn leven intensiever en vreugdevoller gemaakt. Ik ben dichter bij de essentie gekomen van wie ik ben, dichter bij mijn ‘pitje’. Natuurlijk heb ik ook momenten van verdriet. Het belangrijkste is om hier en nu te zijn met dat wat er is.
Ik maak dit proces samen met mijn man door. Wij moeten scheiden en willen dat in liefde doen. Dat is een zware klus. Hij is begonnen met rouwen, ik met sterven. We spreken alle emoties zo eerlijk mogelijk uit. Onze relatie wordt daardoor waarachtiger, dat is mooi. We willen los van elkaar volledig zijn: iedereen eindigt tenslotte met zichzelf. Dat is geen troost, dat is gewoon zoals het is.
Ik heb niets met ‘vechten tegen kanker’. Wat is de toegevoegde waarde van zo lang mogelijk leven? Biedt vandaag nog iets extra na gisteren? We gaan allemaal dood. Nu ben ik het en ik doe het op een voor mij prachtige manier. Ik ben intens blij en tevreden dat ik deze weg ben ingegaan. Ik voel me vrijer dan ooit, kinderlijk onbevangen. Fysiek ga ik nu erg achteruit, wat dat betreft ben ik er wel klaar voor. Het is niet zo dat ik naar de dood verlang, het komt vanzelf. Ik voel dat het goed is zo.”