Niet alleen collega's, maar ook goede vrienden

Voor de 10e keer vindt op 27 juli Rescue Vlissingen plaats, een van de grootste hulpverleningsevenementen in de Benelux met ruim 75.000 bezoekers. Op de boulevard en de stranden van Vlissingen zijn spectaculaire reddingsdemonstraties te zien te land, ter zee en in de lucht. Drie ambulanceverpleegkundigen van Witte Kruis Zeeland vormen samen de werkgroep geel. Zij zijn organisatorisch verantwoordelijk voor alle deelnemende medische hulpverleningsorganisaties.

Jeroen de Smit (46), ambulance- en rapid responderverpleegkundige:
“Ik doe voor de vijfde keer mee aan Rescue Vlissingen. Met slechts 21 vrijwilligers organiseren we dit tweejaarlijkse mega-evenement, waarvan Witte Kruis een van de hoofdsponsors is. Zeker anderhalf jaar van tevoren beginnen we met de voorbereidingen. Ik vind het vooral een uitdaging om contacten te leggen in binnen- en buitenland en mensen te overtuigen deel te nemen aan Rescue Vlissingen. Zo komt er dit jaar een bijzonder voertuig uit Groningen: een tot ambulance omgebouwde stadsbus waarin zes personen verpleegd kunnen worden. Tijdens onze jubileumeditie is er ook aandacht voor historische ambulances. Zo zal de oudste nog rijdende ambulance in Nederland aanwezig zijn; een Dodge uit 1928 gebouwd in Rijswijk. Samen met Remco en Pieter zorg ik ervoor dat alle deelnemers het naar hun zin hebben en goed verzorgd worden.”

Remco Willemse (40), ambulance- en rapid responderverpleegkundige:
“De basis van teamwork is goede communicatie. In mijn dagelijks werk is dat van levensbelang voor de patiënt. Ook bij de organisatie van Rescue Vlissingen moet alle communicatie gesmeerd verlopen. We bellen, appen en mailen elkaar dagelijks. Op de dag zelf staan wij om 5 uur al op de boulevard om alles in goede banen te leiden. We begeleiden de deelnemers met voertuigen naar hun met spuitkrijt aangegeven plek. Daarbij is rekening gehouden met afmetingen en gewicht. Door Rescue Vlissingen zijn we als collega’s dichter bij elkaar komen te staan, ook privé. We vullen elkaar goed aan en zitten op één golflengte. Het organiseren kost veel vrije tijd, maar geeft ontzettend veel voldoening.”

Pieter de Muijnck (39), ambulance- en rapid responderverpleegkundige:
“Iedere editie van Rescue Vlissingen is weer groter en spectaculairder. Daarom ben ik gevraagd om werkgroep geel te komen versterken. De onderlinge sfeer is belangrijk want het vraagt veel inspanning naast je gewone werk. Wij hebben vaak lol samen en het vertrouwen over en weer is groot. De enorme multidisciplinaire demonstratie met acteurs, ambulances en een traumahelikopter kost veel voorbereiding. Fijn dat er zoveel bedrijven en disciplines vrijwillig aan bijdragen! We zetten een ongeval in scene waarbij een vrachtwagenchauffeur bekneld zit in zijn cabine. Onze collega-ambulanceverpleegkundige Andy Hofman heeft het scenario geschreven en doet ook mee aan de demo. Ambulancechauffeur Erik de Kunder doet dienst als spreekstalmeester. Hij legt tijdens de demo alles uit zodat het publiek begrijpt wat er gebeurt. Een groots spektakel!”