Op de rode loper

Regisseur Astrid Bussink maakte in 2017 een korte documentaire over de Kindertelefoon. In 15 minuten toont ‘LUISTER’ op een verrassend authentiekemanier de persoonlijke verhalen van kinderen. Op 17 december was er een feestelijke vertoning in Tuschinski, Amsterdam. 

“Ik heb zelf ooit met de Kindertelefoon gebeld, omdat ik als 10-jarige een probleem had. Ik was verliefd op twee jongens, had met allebei verkering en wist niet voor wie ik moest kiezen. Wat me opviel was dat de Kindertelefoonmedewerker zonder oordeel luisterde en mogelijke scenario’s met me besprak. Daarna heb ik het uitgemaakt met een van die jongens.

Ik was verbaasd dat er nog nooit een jeugddocumentaire over de Kindertelefoon gemaakt is en besloot het zelf te doen. Ik ben er ongeveer een jaar mee bezig geweest. Vanaf het begin was duidelijk dat de anonimiteit en privacy van kinderen gerespecteerd moest worden. Het was een uitdaging om daar een oplossing voor te verzinnen. Ik heb problemen bedacht bij een aantal veel voorkomende thema’s zoals eenzaamheid, homoseksualiteit en echtscheiding. We hebben kinderen gezocht die wilden acteren en hen gevraagd een probleem te kiezen dat bij hen paste. Daarmee belden ze met vrijwilligers van de Kindertelefoon. In totaal waren er ongeveer dertig audiomakers, maar in de montage heb ik gekozen voor drie hoofdlijnen en een paar korte verhalen. Bijna honderd kinderen uit het hele land hebben van ons een cameraatje gekregen om foto’s te maken. Bij de drie hoofdlijnen hebben weer andere kinderen gefilmd. Zowel audio als video zijn dus gemaakt vanuit het perspectief van kinderen en dat heeft goed uitgepakt. Doordat we dicht bij de belevingswereld van kinderen zijn gebleven, is het een heel sprekende documentaire geworden. ‘LUISTER’ heeft met name door haar creatieve vorm de Speciale Juryprijs voor de Jeugddocumentaire  gewonnen op IDFA!”