Samsam groot succes

Het overtreft al hun verwachtingen: binnen negen maanden heeft Kindersportcentrum Samsam, onderdeel van Sport Centrum Utrecht, 10.000 bezoekers ontvangen! Eigenaar Kim van den Bosch en zijn vrouw Marieke Bolier hebben sinds de opening in oktober 2014 keihard gewerkt. Dat het zo’n succes zou worden, hadden ze niet durven dromen.

Vier jaar geleden werden Kim en Marieke eigenaar van Sport Centrum Utrecht op bedrijventerrein Lage weide, gelegen op de grens van Utrecht en Maarssen, vlak langs de A2. In oktober werd Samsam geopend, het eerste kindersportcentrum ter wereld.

Achttien sporten
“Met Samsam proberen we kinderen te enthousiasmeren voor sport”, vertelt Kim. “We willen door achttien verschillende sporten onder één dak aan te bieden, bijdragen aan gezondheid, plezier en zelfvertrouwen. Samsam is betaalbaar, leuk, laagdrempelig en fungeert als doorgeefluik voor sportverenigingen in de regio. Kinderen kunnen allerlei sporten uitproberen en kijken welke sport bij hen past. Je kunt bij Samsam o.a. voetballen, basketballen of tennissen, maar ook squashen, dansen of badmintonnen. Er is bovendien een klimmuur, een atletiekbaan, een interactieve sportvloer en een 300 m2 grote trampoline, de Jump Arena. Deze zomer wordt er een tweede jump arena gebouwd. Door de combinatie van al die verschillende sporten kan iedereen zijn sport ontdekken en ontwikkelen.”
Populaire onderdelen van Samsam zijn de Jump Arena en het Toro-veld, een interactief hockeyveld. Maar ook is de indoor voetbalhal een groot succes. Kim: “We hebben een interactief voetbaldoel en je kunt hier terecht voor voetvolley en penalty schieten. De favoriete plek in de voetbalhal is het speed soccer veld. Dit veld is ontwikkeld door manchester United om het positiespel van Barcelona te trainen. Het speed soccer veld is omringd door boarding en netten. Het voetbalspel gaat dus continu door en is behoorlijk snel. Goed voor de conditie!”

Toezicht
In Samsam is altijd toezicht en begeleiding aanwezig. Kinderen moeten zich veilig voelen en een bezoek aan Samsam moet een plezierige ervaring zijn. “We hebben natuurlijk geen opvoedende taak”, legt Kim uit, “maar we willen de kinderen wel normen en waarden bijbrengen. We leren ze hoe ze met elkaar en met de materialen om moeten gaan. De toezichthouders zorgen er ook voor dat de kinderen samen met elkaar sporten, ook als ze elkaar niet kennen. Het is mooi om te zien dat sport zo makkelijk verbindt.”

Verjaardagsfeestje
Het grootste deel van de kinderen die Samsam bezoekt, komt om een verjaardagsfeestje te vieren. Daarnaast zien we ook veel gezinnen en scholen. “Dat is het leuke van dit concept”, zegt Marieke. “Ouders kunnen even een uurtje een groepsles volgen of een potje squashen, terwijl de kinderen zich onder toezicht vermaken bij Samsam. Ook met verjaardagsfeestjes zien we dat de ouders lekker bij ons aan de bar of aan een tafeltje zitten, terwijl de kinderen zich sportief vermaken.”
De gezellige horeca zorgt ervoor dat kinderen en ouders zich thuis voelen bij Sport Centrum Utrecht en Samsam. Marieke: “Door de enorme toeloop moesten we de afgelopen maanden de keuken voorzien van nieuwe apparatuur met een grotere capaciteit. Ook hebben we meer personeel aangenomen. We hebben nu een groep leuke, betrokken collega’s, die net zo enthousiast zijn over het concept als wij.”

Jongeren
Vanaf september zal Samsam ook in de avond geopend zijn voor oudere jeugd (13 tot 23 jaar). Kim: “We zien dat veel kinderen in de puberteit stoppen met sporten, dat is jammer. Door Samsam exclusief voor deze leeftijdscategorie open te stellen, hopen we ook deze doelgroep te bereiken. We gaan in samenwerking met de gemeente en middelbare scholen diverse workshops organiseren over thema’s als drugs, seksualiteit en werk. Door deze workshops gratis aan te bieden en er bovendien gratis entree voor Samsam aan te koppelen, hopen we deze moeilijk bereikbare doelgroep hier binnen te krijgen.”

Topsport
Bij Sport Centrum Utrecht kun je ook terecht voor snooker, pool, zaalvoetbal, squash en verschillende groepslessen. Kim: “Ons snooker- en poolteam spelen in de eredivisie en van de zeven squashteams die competitie spelen, zijn vier teams kampioen geworden en is het eerste heren team gepromoveerd naar de eredivisie! Nog nooit eerder zijn er op één locatie drie sporten op het hoogste niveau beoefend. De nummer 1 van de squash-ranglijst van Nederland, Piëdro Schweertman, traint hier en geeft hier ook les. Iets om trots op te zijn!”

Groepslessen
In september start een laagdrempelig afslankprogramma onder leiding van gewichtsconsulent en sportinstructrice Rita Geldman. Zij geeft ook een groot gedeelte van de groepslessen. Volgens Marieke is het allemaal minder competitief dan op een gemiddelde sportschool. “Aan de groepslessen doen veel moeders mee, die hier makkelijk mixen en contact leggen. De persoonlijke sfeer spreekt mensen enorm aan!”