Ster in de stad

Avontuur in metropool - Om te ervaren hoe het is om in Bombay rond te lopen, hoef je echt niet uren het vliegtuig in. Tot 8 maart 2009 kun je Bombay ontdekken op de tentoonstelling Ster in de stad in het Tropenmuseum Junior in Amsterdam. Ga mee met een Bombaytour en dompel je onder in de geuren, kleuren, muziek en dans van Bombay. Leer de mensen en hun verhalen kennen. Probeer geld te verdienen en je dromen waar te maken. Misschien word je wel een echte ster!

Bombaytour
Een gladde zakenman, makelaar in banen, lokt je mee op ontdekkingsreis naar de grootste en beroemdste stad van India. ‘Wil je een grote villa met een zwembad in de tuin? Kun je Engels spreken? En je hebt niet toevallig een oom in Bombay? Hmm, jammer. Nou ja, kom maar mee. We pakken de trein naar Bombay en gaan daar werk zoeken.’ Net als de 6 tot 7 miljoen passagiers die dagelijks de trein nemen vanuit één van de voorsteden, stap jij ook in de trein naar Bombay. De wind waait door je haar als de trein begint te rijden. Door de tralies (de treinen in Bombay hebben geen ramen), zie je de drukte op de perrons en de sloppen van de stad aan je voorbijtrekken. De kruidige geur van India kruipt in je neus.

In de stad
Een gids maakt je wegwijs in de stad. Je hoort verhalen over de arme en rijke inwoners van Bombay. Over beroemdheden en bedelaars. Je leert de stad een beetje kennen: de winkeltjes en stalletjes met armbanden, lampen, wierook en kleding. De kleine plekjes waar mensen werken en wonen. De overal aanwezige plaatjes en beelden van hindoegoden. Natuurlijk moet je wel geld verdienen om te overleven in Bombay. Je begint onderop: je gaat bloemen rijgen, potten beschilderen, kleren naaien of chai (thee) maken in het restaurant. Er zijn duizenden manieren waarop mensen proberen geld te verdienen in deze miljoenenstad!

Op naar de top
De gladde banenmakelaar heeft het voor elkaar: je mag meedoen als danser in een Indiase videoclip! Een deel van de clip is al opgenomen in Bombay, met het meisje Gauri in de hoofdrol. De beroemdste Bollywood-zangeres Asha Bhosle heeft het lied Thoomka Laga ingezongen. Jullie dans wordt in de clip gemonteerd en het resultaat kun je gelijk bekijken in de Indiase bioscoop. Alles is mogelijk in deze stad! Iedereen kan een ster worden!

Gauri
Symbool voor de inwoners van Bombay én gezicht van de tentoonstelling Ster in de stad is het meisje Gauri. Zij woont in een van de sloppenwijken van Bombay en haar grote droom is om als danseres in de schijnwerpers te staan. Toen Gauri twee jaar was, werd ze overreden door een vrachtwagen. Sindsdien mist ze een been. Met hulp van het Liliane Fonds (het speciale fonds voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden) kreeg Gauri een beenprothese. Een paar jaar geleden overleed Gauri’s moeder. Haar vader en grote broers konden niet voor Gauri en haar broertje Prashant zorgen. Gauri stopte met school en ging met haar broertje bij een tante wonen.

Stralende ster
Ondanks alle tegenslag en haar handicap blijft Gauri overeind. Ze staat vaak voor de televisie de danspassen van Bollywood-actrices na te doen. Als Gauri danst, straalt ze. Met maar een been, een heleboel danstalent en doorzettingsvermogen danst ze nu de Thoomka, een dansbeweging met de heupen waar Gauri echt een ster in is. Op haar eigen manier heeft zij het gemaakt in Bombay: ‘Als ik dans maak ik me geen zorgen en voel ik me vrij. Wat mij is overkomen is meer dan een droom die uitkomt.’ Gauri gaat nu naar school, ze leert Engels en volgt een computercursus. Dus wat er ook gebeurt, blijf altijd dromen!