Sterren van Vreeland

Op 30 mei opent burgemeester Marc Witteman STERREN van Vreeland; drie kunst- en cultuurweken door en voor inwoners van Vreeland en omstreken. Het is 750 jaar geleden dat Vreeland stadsrechten kreeg en dat wordt het hele jaar uitbundig gevierd. Niet alleen met middeleeuwse activiteiten, maar ook met kunst en cultuur van nu.

Vreeland – Midden in het jubileumjaar 2015 bruist het dorp Vreeland drie weken lang, van 30 mei t/m 21 juni. Er is een breed aanbod van culturele activiteiten onder leiding van Vreelandse professionals en (semi)amateurs. Op verschillende locaties zijn exposities, optredens, workshops, lezingen, rondleidingen en voorstellingen. De STERREN van Vreeland nodigen alle belangstellenden uit om mee te doen, te komen luisteren, maken, proeven en beleven.
De officiële opening vindt op 30 mei plaats in de Grote Kerk (Kerkplein 1). Vanaf 15.30 kan het publiek daar de tentoonstelling ‘Vreeland van Toen tot Nu’ bezichtigen, over Vreeland in  de kunst en Vreelandse kunstenaars. Na een korte ceremonie om 16 uur lopen de aanwezigen naar de EVAB EXPO (Singel 1). Daar zijn twee tentoonstellingen te bezichtigen: ‘Vreelandse Kunst & Makers’ en ‘Ontmoetingen’.
Vanaf het tweede weekend (6-7 juni) geven Vreelanders diverse workshops voor zowel kinderen als volwassenen. Ook vindt dan de BUITEN Teken- & schilderdag plaats onder leiding van kunstenaars Dieuwer Elema, Liesbeth Romeijn en Maarten Vlam. De derde week staat in het teken van Vreelandse fotografie en filmmakers. STERREN van Vreeland wordt afgesloten met Klinkers & Klanken, een muziekspektakel op en rond de Vecht op 20 en 21 juni. Ook hier voor ieder wat wils: van hoorspelen tot poëzie, van klassieke koormuziek tot black metal,!

Kort nieuws

Duizelingwekkend programma
Vreeland - Het aanbod van kunst- en cultuuractiviteiten tijdens STERREN van Vreeland is heel breed. Zo wordt tijdens de foto-presentatie ‘Mijn Vreeland’ een bonte verzameling foto’s van Vreelanders tentoongesteld. In het kader van ‘Kunst kijken bij de buren’ stellen bewoners hun huis open om Vreelanders de kans te bieden bijzondere verzamelingen van mede-dorpsbewoners te bewonderen. Voor kinderen zijn er workshops ‘huizen en kastelen bouwen’ (groep 3 en 4), ‘schilderen voor kleuters’, ‘vilten voor kinderen’ en ‘maak een gedicht’ (12 tot 18 jaar). Er is een historische wandeling door Vreeland, een lezing door de dorpsastronoom en een vertoning van oude beelden van Vreeland, uit onder andere het Polygoon Journaal. Ook zijn er verschillende muziekvoorstellingen: een tuinconcert, een salonconcert, optredens van diverse koren en natuurlijk het muziekspektakel op de Vecht. Vreelandse mannen kunnen Gregoriaanse muziek laten herleven en tijdens het Freeland Festival 16+ treden Vreelandse bands op in het Dorpshuis.

Agenda
Via de button op www.vreeland750.nl komt u op een uitgebreide agenda van alle activiteiten. Een programmaboekje is verkrijgbaar bij het Dorpshuis, Dagwinkel Aloys Hageman en diverse horecagelegenheden in Vreeland.
Heb je vragen of wil je meehelpen? Mail dan naar sterren@vreeland750.nl. Wil je je inschrijven voor een workshop? Gebruik dan het inschrijfformulier op de website. Meld daarin duidelijk waarvoor je je inschrijft.

Iedereen kan bijdragen!
Om alle plannen van STERREN van Vreeland en de andere activiteiten van het feestjaar te kunnen verwezenlijken is natuurlijk geld nodig. Naast de Gemeente Stichtse Vecht is Greif hoofdsponsor van het feestjaar. Samen met de bijdragen van alle andere sponsoren heeft dat al een flink bedrag opgeleverd. Toch is elke bijdrage, groot of klein, nog steeds van harte welkom. Daarom vragen we geïnteresseerden om een kleine of grote bijdrage te doen. Op crowdfunding websitecrowd4.vreeland750.nl kun je kiezen voor welk onderdeel van het feestjaar je wilt doneren. Je kunt bijvoorbeeld bijdragen aan het riddertoernooi tijdens het dorpsfeest of de dorpsversiering. Je krijgt natuurlijk ook iets terug voor je donatie: een raamsticker, polo, de vlag met het Vreelands stadswapen of de 750 jaar Vreeland-wimpel. Een bijdrage overmaken kan natuurlijk ook op rekening NL36RABO0305058878 t.n.v. Stichting Vreeland 750.

Filmpremière ‘Anno Nu’

Op 11, 12, 13 en 14 juni organiseert STERREN van Vreeland de filmpremière van de documentaire ‘Anno Nu’. De Vreelandse filmregisseur Jelle van Doornik maakte de afgelopen jaren filmopnamen van Vreeland en haar inwoners. Alle seizoenen en hoogtepunten komen in dit bijzondere dorpsportret aan bod.

Vreeland – Jelle van Doornik is regisseur van vele televisieseries en documentaires en was 12 jaar lang hoofd van de regieopleiding aan de Nederlandse Filmacademie. Hij woont inmiddels 35 jaar op een woonboot in Vreeland. “Ik wilde een documentaire over Vreeland maken om te onderzoeken of al die positieve verhalen over Vreeland als hechte gemeenschap en parel van de Vecht, werkelijk waar zijn.”
Vreelanders zijn blij met de plek waar ze wonen. Het is dan ook een levendig dorp waar veel activiteiten worden georganiseerd zoals de jaarlijkse Kerstmarkt, het Brugconcert, het Country Festival, het Historisch Festival, Koningsdag en het Dorpsfeest. De film ‘Anno Nu’ belicht al deze activiteiten en de drijvende krachten daarachter. Het geeft een prachtig beeld van Vreeland en het leven in een dorp anno nu.
De première vindt plaats op Landgoed ‘Groot Kantwijk’ in de Kippenschuur (Bergseweg 28). Op donderdagmiddag 11 juni is er een try-out voor de kinderen van groep 6 t/m 8 van basisschool CSV Ridderhof. Donderdagavond 11 juni is de officiële première (uitverkocht). Op vrijdagavond 12 juni is er een filmdiner: Vreelandse topkok Rogier Sluyter verzorgt een heerlijk diner dat afgewisseld wordt met de vertoning van de film.Hiervoor zijn nog enkele plaatsen à € 75 beschikbaar. Op zaterdag 13 en zondag 14 juni zijn wegens enorme belangstelling extra voorstellingen ingelast. Alleen voor de zondagmiddagvoorstelling (15.30 uur) zijn nog enkele kaarten à € 7,50 beschikbaar. Reserveren kan via info@vreeland750.nl. De film ‘Anno Nu’ is ook verkrijgbaar op dvd à € 15,-. Bestellen kan via www.vreeland750.nl.

Kunstzinnige duizendpoot

Vreeland - Tijdens STERREN van Vreeland is er ook aandacht voor een beroemde oud-Vreelander, de kunstenaar C.A. Lion Cachet. Hij was een unieke figuur uit de Nederlandse kunstwereld rond 1900 en zijn naam is onverbrekelijk verbonden aan de Nederlandse Art Nouveau. Lion Cachet woonde met zijn vrouw en kinderen van 1901 tot 1945 op buitenplaats Schoonoord op Duinkerken 11, schuin tegenover de Van Leerbrug. In het koetshuis naast Schoonoord had Lion Cachet zijn ‘Atelier voor Vercieringskunst’. Hij was een kunstzinnige duizendpoot; hij maakte meubels, vazen, affiches, drukwerk, glas-in-loodramen, tapijten, bankbiljetten, postzegels, perkament, batikwerk op textiel, schilderijen, behang en boekbanden. Beroemd werd hij met het ontwerpen van de inrichting van meer dan honderd schepen van de Stoomvaart Maatschappij Nederland. Samen met H. van Emmerik was Lion Cachet de architect van het kleine kerkje aan de Nigtevechtseweg in Vreeland, waarvan het hele interieur tot monument is bestempeld.
In de maand mei is er een educatief project over Lion Cachet op CSV Ridderhof. Leerlingen van groep 7 en 8 gaan objecten ontwerpen in de stijl van Lion Cachet. De huidige bewoners van Schoonoord stellen hun huis op zondag 31 mei, 7 en 14 juni van 13 tot 17 uur open voor een kleine expositie over de kunstenaar. Ook zijn dan de kunstwerken van 21e-eeuwse Vreelandse leerlingen te bewonderen.

We zijn allemaal STERREN

Een klein jaar geleden werd Anne-Marie Voorhoeve voorzitter van het culturele evenement STERREN van Vreeland. De voorbereidingen waren toen al twee jaar bezig, maar de grote vraag was: hoe organiseer je zo’n groot project met zoveel creatieve ideeën? “Ik zoek in mijn werk als coach en ontwerper van organisatieprocessen naar wat iemand graag doet, waar iemand goed in is. Dat heb ik ook gedaan voor STERREN van Vreeland. We werken met meer dan zestig vrijwilligers, zowel professionals als amateurs. Iedereen is gemotiveerd en ervaart het als plezierig; je doet iets dat bij je past en waar je zelf invulling aan geeft.”
STERREN van Vreeland staat voor een breed scala aan kunstuitingen op locaties in en om Vreeland. Het wordt een viering van het leven in het dorp, in al z’n rijkdom, van toen tot hier en nu. Anne-Marie Voorhoeve gelooft dat we allemaal sterren zijn: “Ieder mens heeft unieke talenten. Dat ons dorp zó rijk is aan creativiteit en dat ook wil laten zien en delen, is heel inspirerend!”