Stichtse Vecht krijgt eigen Matthäus Passion

Robert Hoving, professioneel zanger en zangdocent uit Loenersloot en Elfride Zeldenrust, professioneel celliste uit Nieuwersluis, hebben het initiatief genomen een Matthäus Passion te organiseren voor en door inwoners van Stichtse Vecht. “We hopen dat het een traditie wordt”, zegt Elfride. “Muziek kan mensen uit de hele gemeente met elkaar verbinden, van Oud-Zuilen tot Nigtevecht.”

Stichtse Vecht – Karlijn van Doorninck zit te wachten in het Dorpshuis in Vreeland; ze gaat zo auditie doen. “Ik ben niet zenuwachtig hoor, ik ken Robert al jaren van zangles.” Inmiddels hebben 45 mensen uit alle kernen van Stichtse Vecht zich aangemeld. Nog niet eerder werd Bachs beroemdste meesterwerk over het lijdens- en sterfverhaal van Jezus, uitgevoerd door inwoners uit één gemeente. Elfride Zeldenrust: “Het project zal de sociale en muzikale samenhang in Stichtse Vecht enorm stimuleren. Het bijzondere van dit project is ook de mix van amateurs en professionals, allemaal woonachtig in de gemeente Stichtse Vecht! Het koor zal waarschijnlijk grotendeels uit amateurs bestaan, maar in het orkest zal de verdeling fifty-fifty zijn. Die kruisbestuiving tussen professionals en amateurs is heel bijzonder; ze zullen elkaar inspireren en stimuleren.”

Robert Hoving heeft zelf al een keer of zes een uitvoering van de Matthäus Passion gezien. “Hoewel ik niet gelovig ben, doet het verhaal van iemand die zich opoffert voor een betere wereld me heel veel. Ik vind dat Bach het lijden en de vertwijfeling prachtig in de muziek heeft vormgegeven. Tegelijkertijd voel je door de keuze van de instrumenten zoals de hobo ook hoop.”

Muziek is universeel

Volgens Elfride Zeldenrust, die al honderden keren meespeelde met een uitvoering van de Matthäus Passion, is het voor dit project niet nodig dat je in een koor zingt, noten kunt lezen of veel ervaring hebt. “Er is plek voor iedereen, tenzij je echt helemaal niet kunt zingen natuurlijk. We zijn niet op zoek naar de mooiste stemmen, maar naar enthousiaste mensen die iets met muziek en zang hebben. Mensen met ervaring komen in het koor, mensen met iets minder ervaring krijgen een stageplaats aangeboden. We bekijken tijdens de repetities welke delen zij mee kunnen zingen. Ook is er de mogelijkheid om mee te doen aan de iets eenvoudiger tussenstukken. De solisten zijn natuurlijk wel vakmensen; we willen iets neerzetten van goed niveau.”

“Mensen die de techniek niet perfect beheersen, kunnen heel muzikaal zijn en de emotie van de muziek misschien wel uitstekend overbrengen”, zegt Robert Hoving. “Muziek doet bovendien niet aan eilandjes of status, het is veel universeler. Muziek is een middel om alle lagen van de bevolking met elkaar te verbinden. Heel belangrijk in deze tijd waarin iedereen het zelf maar moet uitzoeken en er steeds minder cohesie is. Ik denk dat zangkoren het cement kunnen zijn van de gemeenschap.”

De volgende auditieronde voor vocalisten is op 10 oktober, voor instrumentalisten op 24 en 31 oktober. Deelnemers aan het koor repeteren op acht zaterdagen in het Dorpshuis in Vreeland. Aan deelname zijn kosten verbonden (€ 125,-) voor koffie, thee, lunch, begeleiding en locatie. De maandelijkse repetities starten op 11 oktober. Op zaterdagavond 4 april 2015 zal de Matthäus Passion uitgevoerd worden in de Grote Kerk in Loenen aan de Vecht. Voor meer informatie, kaarten en online aanmelden: www.mattheusindestichtsevecht.nl