Swaan werkt een dag bij de Nederlanden

Swaan Bongers (15) liep vorige week een dagje mee in Restaurant De Nederlanden in Vreeland. Voor de bedrijvendag van school wilde ze eigenlijk naar Madame Tussauds, maar daar kon ze helaas niet terecht. “Gelukkig mocht ik in Vreeland wel meelopen!”

Vreeland – Tijdens de jaarlijkse bedrijvendag van RSG Broklede uit Breukelen oriënteren alle leerlingen van het derde leerjaar zich op een beroep. Michiel van den Broeck, docent geschiedenis en mentor van de derde klas tweetalig vwo: “In april moeten de derdeklassers kiezen met welke vakken zij verder gaan naar hun eindexamen. Om de leerlingen te helpen bij hun keuze is er een mentortraject, een profielkeuzeprogramma en een bedrijvendag, waarop leerlingen zoveel mogelijk kanten van een bedrijf leren kennen.”

Swaan werd ’s ochtends bij de Nederlanden ontvangen door chef-kok Wilco Berends en gastheer Niek Groen. “Ik moest een blauw jurkje aan en kreeg een rondleiding door het hotel. Niek liet mij allerlei kazen proeven en vertelde hoe die kazen gemaakt worden en waar ze vandaan komen. Voor het eerst van mijn leven heb ik ook wijn geproefd. Ik mocht twee zoete witte wijnen uitproberen, eentje was best lekker.”

In de keuken hielp Swaan met peertjes schillen, de wijnvoorraad aanvullen en kreeften schoonmaken. “Ik moest het darmkanaal uit de staarten halen. Best vies eigenlijk… Maar ik mocht ook een stukje kreeft proeven; dat was lekker! De koks wilden dat ik nog iets proefde, dat bleek ganzenlever te zijn. Ik denk niet dat ik dat nog een keer ga eten.”

Om een goed beeld te krijgen van De Nederlanden interviewde Swaan drie mensen. “Niek vertelde mij dat een baan in de horeca ontzettend leuk, maar ook zwaar is; je moet vaak ‘s avonds en in het weekend werken. Eén van de koks vond het vooral leuk dat er bij De Nederlanden op hoog niveau gekookt wordt. Ik vond het leuk om een dagje mee te lopen, maar weet nog steeds niet welk profiel ik moet kiezen.”