Tekenen & schilderen

Met digitaal tekenen en schilderen kun je je creativiteit uitleven. Speciale effecten, foto’s bewerken, collages maken; alles kan. Met een paar vegen en klikken lukt het al om de meest bijzondere kunstwerken te maken. Met deze apps en sites kunnen kinderen gelijk aan de slag.

KALEIDO PAINT
Inhoud: ontwerpen met
symmetrische patronen
Al tekenend kun je met deze app je penseelstreken tot in het oneindige laten weerspiegelen. Je kunt kiezen uit verschillende symmetriepatronen, kleurschakeringen en penseeldiktes. Ook kun je zoomen, roteren en opvullen. Met een paar simpele lijnen heb je al snel het betoverende effect van een caleidoscoop.
Voor iPad, gratis

FIJN KLEUREN – KLEURBOEK VOOR KINDEREN
Inhoud: kleurplaten kleuren

Deze app lijkt misschien voor peuters en kleuters, maar is ook nog geschikt voor kinderen t/m 8 jaar. De kleurinvulmodus kan namelijk veranderd worden in de vingertekenmodus en de basiskleuren door een regenboogpalet. Ook kun je de dikte van de stift aanpassen. De app biedt twintig thematische kleurboeken met elk tien kleurplaten. Pas op voor in-app aankopen.
Voor iPad, gratis (beperkte versie), € 10,99 (volledige versie)

MUSE
Inhoud: collages maken met beroemde schilderijen

Met deze app kunnen oudere kinderen op een digitaal canvasdoek een schilderij maken met onderdelen (mensen, dieren, objecten, gebouwen, luchten) uit beroemde schilderijen. Je kunt de onderdelen vergroten, verkleinen, spiegelen en kopiëren. Ook kun je kijken uit welk schilderij het onderdeel oorspronkelijk komt, wie het geschilderd heeft en in welk museum het hangt. Je kunt dus niet alleen creatieve composities maken, maar ook nog wat leren over schilderkunst. Tegen betaling kun je vanuit de app extra onderdelen aankopen.
Voor iPad, gratis

HOW TO DRAW
Inhoud: stap voor stap een tekening maken

Honden, katten, boerderijdieren, Disney-figuren, auto’s, planten en mensen: op de website www.my-how-to-draw.com wordt door middel van plaatjes uitgelegd hoe je deze dingen kunt tekenen. Stap voor stap kun je het voorbeeld natekenen op papier. De teksten op de website zijn in het Engels, maar de plaatjes zijn zo duidelijk, dat het eigenlijk niet nodig is om de instructies te lezen. Je kunt ook tekeningen uploaden en tekeningen van anderen beoordelen en van commentaar voorzien.

FLOWPAPER
Inhoud: ontwerpen met golven van kleur

Deze app laat de lijnen die je met je vinger tekent op een vloeiende manier over het scherm golven. Je kunt zelf instellen hoe Flowpaper dat precies moet doen. Ook kun je kiezen voor verschillende kwasten, kleuren en achtergronden. Met de undo-knop kun je terug in je ontwerp om stappen weer ongedaan te maken.
Voor iPad en iPhone, € 0,89/Android gratis of € 1,49

MYBRUSHES
Inhoud: schilderen en tekenen met realistische potloden en penselen

Met de app MyBrushes kun je tekeningen of schilderijen maken, die er uitzien alsof ze op echt papier of canvas gemaakt zijn. Er zijn meer dan honderd realistische pen- en kwaststijlen, zoals potlood, krijt, houtskool, penseel of airbrush. Per soort kun je de dan weer de dikte, doorzichtigheid, druk en hardheid aanpassen. Er zijn 75 verschillende achtergronden, maar het is ook mogelijk een bestaande foto of afbeelding uit je fotoalbum te gebruiken als basis. Je kunt stappen ongedaan maken of juist opnieuw uitvoeren. Ben je klaar met je tekening of schilderij? Dan kun je het hele proces nog eens afspelen, zodat je stap voor stap ziet wat je gedaan hebt.
Voor iPad, € 1,99

MIRROR PAINT
Inhoud: alles wat je tekent spiegelen

Een grappige app voor kinderen van alle leeftijden. Je kunt met een enkele lijn tekenen, maar je kunt de lijn ook laten spiegelen of vierdubbel laten spiegelen. De lijn waarmee je tekent kun je in zeven verschillende diktes gebruiken en er zijn natuurlijk ook allerlei kleuren beschikbaar, voor zowel de lijnen als de achtergrond. Je kunt een bestaande foto of afbeelding uit je fotoalbum gebruiken om overheen te tekenen. En als je kunstwerk klaar is, kun je het ook nog mooi inlijsten.
Voor iPad en iPhone, gratis

DRAW SOMETHING
Inhoud: raden wat je tekent

Draw Something is een spelletje waarbij je moet raden wat degene tegen wie je speelt heeft getekend en andersom. Het gaat er om dat je de betekenis van een woord zo goed mogelijk tekent zodat de tegenstander raadt wat je hebt getekend. Je speelt Draw Something niet tegen elkaar, maar met elkaar. Er bestaat ook een betaalde versie zonder reclame en met meer woorden om uit te kiezen.
Voor iPad, iPhone en Android, gratis

FINGER PAINT MAGIC
Inhoud: kunstzinnige effecten

Met deze app kun je mooie kunstzinnige effecten maken of toevoegen aan bestaande afbeeldingen. De penseelstreken die je met je vinger op het scherm maakt, lopen nadat je het scherm weer loslaat nog even door. Het ziet er uit als vlekken ecoline die met een rietje zijn verspreid over het papier of als een heuse vloeistofdia. Natuurlijk kun je ook hier weer kiezen voor verschillende kleuren, diktes, snelheden en achtergronden. Tegen betaling kun je vanuit de app extra onderdelen aankopen.
Voor iPad, iPhone en iPod touch, gratis