Tweetalig havo


NIEUW: Tweetalig havo op Broklede!
Broklede is een school die je de ruimte geeft. Ruimte om te ontdekken wat je sterke kanten zijn, ruimte om jezelf te ontwikkelen en om keuzes te maken. Kies jij voor tweetalig havo?

De wereld wordt kleiner. Het is geen enkel probleem om in contact te komen met andere landen en werelddelen. Ook als je straks studeert of werkt, leg je al snel internationale contacten waarbij Engels meestal de voertaal is. Met tweetalig havo stelt Broklede je in staat om daarvoor nu al een stevige basis te leggen. Je wordt voorbereid op wereldburgerschap. Je leert je verplaatsen in een ander en benadert mondiale vraagstukken vanuit meerdere (culturele) perspectieven. Tweetalig havo is een verbreding van het reguliere havo-programma. Het biedt meer uitdaging door een uitgebreide oriëntatie op de wereld. Tweetalig havo is niet moeilijker, maar wel uitdagender!

Ik zit sinds dit jaar op tweetalig vwo omdat ik graag goed Engels leer spreken. Het helpt je om later een internationale studie te volgen. Ik had maar een beetje Engels gehad op de basisschool, maar je went er heel snel aan dat sommige lessen in het Engels zijn.
Senna

Een Europees idee
Tweetalig onderwijs wordt al jaren door de Europese Unie en de Nederlandse overheid gestimuleerd. Het tweetalig onderwijs op Broklede voldoet aan alle kwaliteitseisen en is goedgekeurd door EP-Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs.
Op tweetalig havo krijg je minstens de helft van de vakken in het Engels. Je spreekt en schrijft uitsluitend in het Engels en ook huiswerk, overhoringen en toetsen maak je in het Engels. Dat lijkt misschien moeilijk, maar het went snel. Je krijgt bovendien vijf uur per week Engels.

Extra bagage
Tweetalig havo is meer dan lessen volgen in het Engels. Je maakt kennis met de manier waarop mensen uit andere delen van de wereld aankijken tegen allerlei culturele en maatschappelijke onderwerpen. Er zijn uitwisselingsprojecten met scholen in Engeland, Duitsland, Denemarken, Portugal, India en Uganda. Bovendien is het onderwijs meer projectmatig. Tweetalig havo geeft je extra bagage, die je in de toekomst goed kunt gebruiken.

Ik vind Engels een leuk vak en ben er best goed in. Jammer dat tweetalig havo pas volgend jaar begint want ik had wel meer uitdaging gewild. Volgens mij kun je met tweetalig havo later ook een betere baan krijgen.
Sander

Iets voor jou?
Heb je een havo-advies en kan en wil je investeren in het verbreden van je horizon? Laat jij door vragen te stellen zien dat de wereld groter is dan het klaslokaal? Maak jij na het lezen van teksten originele keuzes? Beschik je over een brede belangstelling? Wil je je voorbereiden op een studie of baan waarbij een internationale oriëntering belangrijk is? Dan is tweetalig havo zeker iets voor jou! Je doet een toelatingstest en krijgt een motivatiegesprek, zodat we zeker weten dat dit de goede keuze voor je is.Tweetalig havo is niet voor iedere havo-leerling logisch en verstandig. Leerlingen met een havo-advies die meer verdieping aankunnen door iets moeilijkere lesstof of leerlingen die nog twijfelen over havo- of vwo-niveau kunnen naar de havo/vwo-brugklas.

Extra kosten
Tweetalig onderwijs brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, bijvoorbeeld voor scholingstrajecten voor onze vakdocenten en internationale projecten. Broklede vraagt daarom een extra ouderbijdrage voor thavo-leerlingen. Ouders voor wie dat een probleem is, kunnen contact opnemen met de heer D.M. van Steenis, conrector onderbouw of met mevrouw J. Spijker, coördinator tweetalig onderwijs.