Verslavend spel met grote diepten

Ciska Zuur startte samen met Jan Peter Pals in 2005 met Bridgeschool Bilthoven. Ze geven les aan kleine groepen beginners en gevorderden. Ciska: “Die persoonlijke begeleiding is heel belangrijk; we kijken letterlijk aan tafel mee hoe de deelnemers het spel spelen, en bespreken met de spelers direct na elk spel niet alleen de foute, maar ook de goede handelingen.”

Jan Peter speelt al bridge vanaf zijn studententijd in de jaren zestig. “Het spel was toen veel gebruikelijker dan nu; studentenclubs waren lid van de bridgebond en speelden competitie. Ik ben altijd blijven bridgen en leer nog steeds bij. Het is een verslavend spel met grote diepten.”

Ciska speelt ook al jaren bridge en besloot tien jaar geleden om het serieuzer aan te pakken. “Ik deed intuïtief wel dingen die goed uitpakten, maar het theoretische kader ontbrak.” Inmiddels zijn Ciska en Jan Peter als docent en bondsarbiter verbonden aan de Nederlandse Bridgebond (NBB). “De meeste van onze cursisten zijn de 50 jaar gepasseerd”, zegt Ciska. “Maar je kunt al met bridgen beginnen als je een jaar of 15 bent. Het is op die leeftijd ook makkelijker om het spel aan te leren. Bridgen is geschikt voor iedereen die een beetje logisch kan nadenken.”

www.bridgeschool-bilthoven.nl