Vervoer van kwetsbare kinderen

‘Petuël (16) heeft Duchenne, een progressieve spierziekte met steeds meer functieverlies tot gevolg', zegt vader Peter van Gelder (56), schoolconcierge in Amsterdam. 'Naast zijn lichamelijke handicap heeft hij ook een verstandelijke beperking. Hij is volledig rolstoelafhankelijk en heeft overal hulp bij nodig. Gelukkig kan hij nog wel computeren, want dat is wat hij het allerliefste doet.
We hebben een tillift om hem in bed te krijgen. ’s Nachts moeten we er regelmatig uit omdat hij moet plassen of ergens jeuk heeft.
Petuël gaat met een taxibusje naar school. Hij gaat met behulp van een rolstoellift de taxibus in. Leerlingenvervoer is heel belangrijk voor ons: je geeft de zorg uit handen, waardoor je even rust hebt. Een nieuwe chauffeur komt altijd eerst even kennismaken. De selectie van geschikte chauffeurs voor leerlingenvervoer is erg belangrijk. Hij moet voorzichtig rijden; niet te hard remmen of te scherpe bochten nemen. Ook moet hij goed kunnen omgaan met dit soort kwetsbare kinderen. Gelukkig kan Petuël goed opschieten met Arnold, een heel fijne chauffeur.’