Vreeland Lightning

De Vreelandse cast van Grease zorgde voor twee uitverkochte voorstellingen en een laaiend enthousiast publiek. Organisator en regisseur Sandra Boogert van Theaterschool Kleine Kunst kan terugkijken op een zeer geslaagd musicalproject. “Ik ben alleen niet het type voor lang nagenieten; ik wil gelijk door met een nieuw project, een nieuwe uitdaging. Volgend jaar doen we iets totaal anders; Robin Hood in een weiland!”

Vreeland – Het begon eigenlijk als een geintje. Een paar ouders van kinderen die lessen volgden bij Theaterschool Kleine Kunst, wilden zelf ook wel eens toneelspelen. Sandra Boogert: “Ze wilden voor de lol een keer een toneelstuk opvoeren voor hun kinderen. Ik vond het een goed idee en bedacht dat we de musical Grease wel konden doen; een verhaal dat jong en oud aanspreekt.”

Sandra vroeg via de Dorpsraad subsidie aan vanuit het leefbaarheidsbudget van de gemeente Stichtse Vecht. “Ik wilde met de musical saamhorigheid en verbinding tot stand brengen tussen jong en oud, rijk en arm en mensen met en zonder talent. Doordat de subsidie werd toegekend kon het project van start gaan en ik denk dat we de doelstelling meer dan waargemaakt hebben!”

Verbinding

Het begon met een groepje van tien mensen, maar de spelersgroep breidde zich al snel uit. “Sommige spelers heb ik gewoon van straat geplukt”, vertelt Sandra lachend. “Mijn hoofdrolspelers konden niet acteren en zingen, dat was een hele uitdaging! Er sloten zich hoe langer hoe meer Vreelanders aan bij het project: een zangcoach, een dansdocent, een geluidsman, decorbouwers, zangkoren. Echt geweldig. Voor de cheerleaders benaderde ik een paar van mijn oud-leerlingen. De Loenetix, een rock-coverband uit Loenen aan de Vecht, zorgde voor muzikale ondersteuning van de musical. Er kwam zelfs een rock-‘n-roll dansgroep uit Hilversum. Dat iedereen zo enthousiast mee wilde doen, had ik niet durven dromen. De verbinding is helemaal geslaagd: de jongste speler was 14, de oudste 84!”

Kippenschuur

Na negen maanden repeteren werd Vreeland Lightning twee keer opgevoerd in de ‘Kippenschuur’ op landgoed Groot Kantwijk, die gratis ter beschikking werd gesteld door de heer Van Zadelhoff. “Het is een prachtig verbouwde ruimte, die zeer geschikt bleek voor onze musical”, zegt Sandra Boogert. “Super dat we van die locatie gebruik mochten maken. Volgend jaar wil ik iets heel anders: Robin Hood als openluchtspektakel in het weiland bij boer Johan Beukeboom. Er hebben zich al veel mensen aangemeld en ik heb opnieuw subsidie gekregen van de gemeente voor dit project! Ik zie het al helemaal voor me; het publiek op een tribune in een tent en de spelers in het weiland met het houten fort als decor. In de kerstvakantie ga ik aan het script schrijven, zodat we in januari kunnen beginnen!”

Theaterschool Kleine Kunst is ontstaan uit passie voor toneelspelen, zingen en dansen in combinatie met het werken met kinderen. De theaterschool heeft vestigingen in Vreeland, Breukelen en in Kockengen. Naast diverse losse workshops zijn er verschillende musicalgroepen voor zowel kinderen als volwassenen.

In het kader van ‘750 jaar Vreeland’ wordt in het feestjaar 2015 de musical ‘Robin Hood in Freeland Wood’ opgevoerd. Op dinsdag 6 januari om 20 uur is er een informatieavond op CSV Ridderhof voor iedereen die wil meespelen, meezingen, meedenken of op een andere manier wil meedoen.

www.theaterschoolkleinekunst.nl