Vreeland terug naar de Middeleeuwen

Op 1 januari 2015 begint voor Vreeland niet alleen een nieuw jaar, maar ook hét jubileumjaar. In 2015 is het namelijk 750 jaar geleden dat Vreeland stadsrechten kreeg. Er staan gedurende dit jaar allerlei feestelijke activiteiten op het programma met een middeleeuws tintje. Te beginnen met de Nieuwjaarsduik!

Vreeland - Het 750-jarig bestaan wordt voor en door inwoners van Vreeland georganiseerd. Veel vrijwilligers zetten zich in verschillende werkgroepen in om alle activiteiten te organiseren, de rijke historie te vieren en er een speciaal jaar van te maken. Margret van Gaalen is coördinator van de werkgroep communicatie en lid van de werkgroep fondsenwerving. “We zijn al twee jaar bezig met de voorbereidingen. Nu gaat het middeleeuwse feestjaar eindelijk starten!”

Nieuwjaar
Op Nieuwjaarsdag kunnen alle inwoners van Vreeland vanaf 15 uur bij de Van Leerbrug de Vecht in duiken: een frisse start van het jubileumjaar! Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen in middeleeuws kostuum komen springen of aanmoedigen. Margret: “Ik duik natuurlijk zelf ook het historische jaar in, maar moet alleen nog even bedenken welk middeleeuws badkostuum ik aantrek.”
Op 9 januari organiseert de Dorpsraad vanaf 20 uur een Nieuwjaarsreceptie in het Dorpshuis. Het is tegelijkertijd de officiële start van het jubileumjaar 750 jaar Vreeland. Er staat die avond van alles te gebeuren: het boek, ‘Vreeland in Vogelvlucht’, wordt gepresenteerd, de uitslag van de prijsvraag over de  ‘kasteelmoppen’ wordt bekendgemaakt en het nieuwe Vreelandlied van Bob Tops wordt voor het eerst gezongen. Dresscode: middeleeuws kostuum natuurlijk!

Sterren van Vreeland
Vanaf eind mei tot en met het derde weekend van juni 2015 beleeft Vreeland de culturele maand ‘Sterren van Vreeland’. Vreeland viert dan het goede leven, van toen tot hier en nu met nieuwe en oude bewoners, amateurs en professionals, jong en oud. “Tijdens deze maand gaat ook de film over Vreeland en haar inwoners in première”, vertelt Margret. “Boek en film zijn trouwens t/m 31 december 2014 nog met korting te bestellen op www.vreeland750.nl.”

Middeleeuws dorpsfeest
Op 29 augustus 2015 verandert het jaarlijkse dorpsfeest in een heuse middeleeuwse dag met oude ambachten, middeleeuwse taferelen, ridders en paarden. Margret kijkt daar erg naar uit: “Alles is die dag in middeleeuwse sfeer. Er wordt zelfs een middeleeuwse maaltijd bereid met zwijn aan het spit!”

Steun
Hoofdsponsor Greif Nederland BV, gemeente Stichtse Vecht, provincie Utrecht en verschillende bedrijven uit de regio hebben al behoorlijk bijgedragen aan het jubileumjaar. “Toch is er nog meer geld nodig om al onze plannen te kunnen verwezenlijken”, zegt Margret. “Daarom vragen we inwoners van Vreeland om een bijdrage te doen. Op crowd4.vreeland750.nl kun je kiezen voor welk onderdeel van het feestjaar je wilt doneren. Je kunt bijvoorbeeld bijdragen aan het riddertoernooi of de dorpsversiering. En je krijgt er ook iets voor terug: een raamsticker, polo, vlag met Vreelands stadswapen en/of 750 jaar Vreeland-wimpel. Een bijdrage overmaken kan natuurlijk ook op rekening NL36RABO0305058878 t.n.v. Stichting Vreeland 750. Het jubileumjaar wordt in december 2015 feestelijk afgesloten tijdens de kerstmarkt. Wat er dan precies gebeurt, is nog een verrassing!”