Vreelandse delegatie haalt stenen terug

Tijdens het Dorpsfeest in Vreeland op zaterdag 30 augustus, zal een middeleeuws gezelschap op het historische zeilschip Statenjacht ‘De Utrecht’ vanuit  Utrecht richting Vreeland varen met de originele kloostermoppen van kasteel Vredelant aan boord. Omdat Vreeland in 2015 haar 750-jarig bestaan viert, is het de hoogste tijd om deze middeleeuwse bakstenen uit Utrecht terug te halen!

Vreeland – Ooit stond kasteel Vredelant op het Sperwerveld aan de huidige Kleizuwe in Vreeland. Het kasteel is tussen 1252 en 1256 gebouwd door Hendrik van Vianden, bisschop van Utrecht om zich te verdedigen tegen zijn oprukkende leenmannen, de heren van Amstel. Hij gaf het de naam Vredelant, om de vrede te bewaren. Maar dat zou niet lukken!

Om het kasteel ontstond een nederzetting die in 1265 – volgend jaar 750 jaar geleden - stadsrechten kreeg. Het kasteel is vele malen van eigenaar gewisseld en werd meerdere keren belegerd. Uiteindelijk is het in 1529 gesloopt door Karel de Vijfde, die stenen nodig had om zijn dwangburcht Vredenburg in de stad Utrecht te bouwen. Stenen waren zeer kostbaar, dus elke hergebruikte steen was welkom. Over de Vecht werden de gesloopte bouwmaterialen naar Utrecht vervoerd. Het kasteel dat hiermee gebouwd werd is in 1568 afgebroken. Het werd tot aan de grond toe gesloopt. Toch zijn de fundamenten op verschillende plekken blijven zitten. Deze restanten zijn beschermd als rijksmonument.

Overdracht

In de nieuwe Fietsenstalling Vredenburg aan de Hollandse Toren 9 in Utrecht, is de oude fundering weer duidelijk zichtbaar gemaakt. De kloostermoppen die daar nog liggen, zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van kasteel Vredelant. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de kloostermoppen in Vreeland zelf gebakken zijn, van de klei die eeuwen daarvoor was afgezet langs de oevers van de Vecht.

Op zaterdag 30 augustus om 11.30 uur zal de burgemeester van Utrecht, de heer Van Zanen, in het bijzijn van de Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, de heer Van Beek, 75 oude kloostermoppen teruggeven aan de Vreelandse delegatie onder leiding van locoburgemeester van Stichtse Vecht de heer Verkroost. De delegatie, bestaande uit leden van Stichting Vreeland 750, vrijwilligers en een aantal genodigden, zal zoveel mogelijk gekleed gaan in middeleeuws kostuum.

Dorpsfeest

Om 15.30 uur komt Statenjacht ‘De Utrecht’ begeleid door de tjalken de ‘Exempel’ en de ‘Vrouwe Cornelia’, weer aan in Vreeland om de stenen terug te geven aan de bevolking. Onder begeleiding van Muziekvereniging de Vecht komen de 750 jaar oude kloostermoppen aan wal bij de Van Leerbrug. Vervolgens zullen de stenen tijdens het Dorpsfeest op een originele manier door het oude dorp vervoerd worden naar de Muziektent aan de Lindengracht. Daar zal waarnemend burgemeester, Liesbeth Spies, de stenen officieel overhandigen aan de voorzitter van de Dorpsraad Vreeland, Aginus Kalis. Wat er vervolgens met de kloostermoppen gaat gebeuren is nog niet bekend; er wordt onder de Vreelandse bevolking een prijsvraag uitgeschreven voor het meest originele idee en ontwerp dat uiteindelijk in het feestjaar 2015 in Vreeland uitgevoerd zal worden.

Voor meer informatie over Stichting Vreeland 750, het terughalen van de stenen, middeleeuwse kleding, de prijsvraag of de activiteiten die in 2015 georganiseerd worden: www.vreeland750.nl, www.facebook.com/750JaarVreeland of @vreeland750.