Wel of geen hoofdhuidkoeling?

Piteke Scheringa heeft bewust niet gekozen voor hoofdhuidkoeling:

‘In maart 2017 ging ik naar het bevolkingsonderzoek in de bus. De huisarts liet me weten dat er iets niet goed was en verwees me door naar het Alexander Monro Ziekenhuis. Daar kreeg ik na één dag de diagnose borstkanker. Na een operatie volgden 21 bestralingen en daarna 12 chemokuren met taxol. Ik ben nu nog bezig met Herceptin en hormoontherapie. Een van mijn vriendinnen die ook borstkanker heeft gehad, adviseerde mij ruim voor de start van de chemo’s een haarwerk van echt haar te laten maken. Dan kunnen ze namelijk nog zien hoe je eigen kapsel is. Mijn haarwerk is prachtig gemaakt; ik heb daarmee eigenlijk mooier haar dan voorheen, mijn vriendinnen zijn er jaloers op!
Toen de mammacare-verpleegkundige begon te vertellen over de mogelijkheid van hoofdhuidkoeling had ik mijn dure haarwerk al besteld. Ik wilde ook geen hoofdhuidkoeling omdat je behandeling daardoor veel langer duurt. Bovendien weet je niet zeker of het wel helpt en of je veel last krijgt van die kou op je hoofd. Door het koelen van de hoofdhuid vernauwen de bloedvaten, neemt de doorbloeding af en heeft de chemo minder toegang tot de haarwortels. Dat wilde ik eigenlijk niet. Mijn beide ouders zijn aan kanker overleden dus ik dacht juist: laat die chemo maar lekker overal komen.
Ik heb er nooit een probleem mee gehad dat ik kaal werd, heb ook nooit huilend voor de spiegel gestaan. Ik wist dat het ging gebeuren en was erop voorbereid. Ik ben een positief, nuchter persoon en ging gewoon door met mijn leven en mijn werk. Door dat mooie haarwerk zag niemand aan me dat ik kanker had. Dat vond ik prettig. Alleen als ik naar bed ga, doe ik mijn haarwerk af. En op vakantie in Spanje toen het echt te warm was, droeg ik een katoenen mutsje.
Inmiddels heb ik kort stekelhaar, maar daarmee voel ik me nog steeds kaal. Het duurt nog wel een paar jaar voordat mijn haar weer zo lang is als het was voordat ik borstkanker kreeg. Tot die tijd blijf ik gewoon mijn haarwerk dragen!’

Connie Sneijder heeft bewust wel gekozen voor hoofdhuidkoeling:

‘In 2006 werd ik getroffen door borstkanker met als gevolg een operatie, chemo, bestralingen en hormoontherapie. Tijdens het eerste gesprek met de oncoloog bleek de Stichting Roparun die week vier hoofdhuidkoelingsapparaten geschonken te hebben aan onder andere het ziekenhuis waar ik de chemobehandelingen zou moeten ondergaan. Dit apparaat om haaruitval tegen te gaan, was geheel nieuw en verving de voorgaande behandeling: een zak ijsklontjes op je hoofd. Ik was één van de vier eerste patiënten die gebruikmaakten van deze mogelijkheid en ben daar nog altijd dankbaar voor. Ik heb nog steeds hetzelfde “koppie” haar als vóór de behandeling. Voor de zekerheid had ik wel een pruik gekocht, maar die heb ik nooit gebruikt!
In het eerste kwartier dat ik de “ColdCap” op had, voelde het echt koud, daarna was het voor mij geen enkel probleem. De kou en het wat langere verblijf in het ziekenhuis heb ik nooit als hinderlijk ervaren. Het belangrijkste was dat ik mijn haar zou behouden en dat is gelukt. Soms treedt er tijdens de hoofdhuidkoeling lichte hoofdpijn op, maar dat wordt met een aspirine verholpen. Als ik op controle kwam, werden alle oncologieverpleegkundigen bijeen geroepen om naar mijn haar te komen kijken. Ik was een bezienswaardigheid. Het is natuurlijk het belangrijkste dat je beter wordt, maar met het behouden van je haar krijg je een dubbel cadeau.
Inmiddels biedt bijna elk ziekenhuis in Nederland hoofdhuidkoeling aan. De meeste hoofdhuidkoelingsapparaten zijn geschonken door Stichting Roparun. Sinds ik er zelf gebruik van heb mogen maken, wil ik ervoor zorgen dat iedere kankerpatiënt de mogelijkheid krijgt voor hoofdhuidkoeling te kiezen. Ik ben ervaringsdeskundig bestuurslid van de Stichting Geef Haar een Kans. Met de campagne “Heel Nederland moet het weten” wil de stichting zoveel mogelijk bekendheid geven aan het bestaan van hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie. Verder ondersteunt de stichting wetenschappelijk onderzoek naar hoofdhuidkoeling. Daarbij is onder andere gebleken dat de verminderde doorbloeding geen risico veroorzaakt. Op de website van de stichting kunnen patiënten opzoeken hoe groot de kans op haarbehoud is bij hun type chemotherapie. Je kunt natuurlijk ook overleggen met je behandelend arts.’   

Meer informatie

Informatie over hoe hoofdhuidkoeling precies werkt, vind je op https://borstkanker.nl/haaruitval

‘Stichting geef HAAR een kans’ wil kaalheid door chemotherapie verminderen. Dat doet de stichting door het bestaan van hoofdhuidkoeling onder de aandacht brengen, de resultaten ervan verder te verbeteren en door onderzoek ernaar te bevorderen. www.geefhaareenkans.com [/]