Wij moeten het met onze bootjes verdienen
Van Wijngaarden Marine Services heeft een vloot van negentien schepen die wereldwijd worden verhuurd aan baggermaatschappijen, maritieme constructiebedrijven en offshore/renewable projecten. Net als FBNed viert Van Wijngaarden in 2024 een jubileum: het familiebedrijf bestaat vijftig jaar. Managing director Peter van Wijngaarden (44): “Er komt geen uitbundig jubileumfeest hoor. Hier aan de dijk in Hardinxveld denken we vooral: doe maar normaal, dat is al gek genoeg!”
In 2016 sprak FBNed Magazine ook met Peter van Wijngaarden. Hij had toen net de dagelijkse leiding van het bedrijf overgenomen van zijn oom Wim van Wijngaarden. De afgelopen acht jaar groeide het bedrijf gestaag door.
“Onze vloot groeide van veertien naar negentien schepen”, vertelt Peter trots. “Met die vijf nieuwste schepen hebben we de omzet verdubbeld. Ook het personeelsbestand verdubbelde van 60 naar 120 man. Onze klanten groeien ook door. Om aan hun vraag te blijven voldoen moeten wij steeds grotere schepen kunnen leveren.”
Geen feest
“Vorig jaar begon tante Corry over ons jubileum. Ik had er zelf nog niet eens over nagedacht”, lacht Peter. “Maar het is natuurlijk best speciaal!We hebben bewust geen jubileumfeest georganiseerd. Allereerst omdat de helft van de bemanning van onze schepen in het buitenland verblijft. Daarnaast was mijn oom vorig jaar behoorlijk ziek. Inmiddels gaat het gelukkig beter. We hebben wel net nog een feestje gehad: in november werd ons nieuwste en grootste schip De Waddenstroom gedoopt in het bijzijn van driehonderd genodigden.”
Vloot in beeld
Om toch stil te staan bij het jubileum kreeg het personeel een poloshirt met een jubileumlogo en werd er een bureaukalender gemaakt.
Peter: “Die kalender neemt je mee door onze geschiedenis. We laten onze hele vloot zien, vanaf het eerste bootje uit 1974. De kalender is verstuurd naar 700 relaties wereldwijd. Klanten en leveranciers reageerden enthousiast; er werden boeketten en taarten bezorgd. Heel leuk!”
Op LinkedIn belicht Van Wijngaarden elke week een specifiek jaar uit de trotse geschiedenis van het familiebedrijf. Peter: “We benoemen bijvoorbeeld welk schip we in dat jaar bouwden of welk project we realiseerden. Ook hierop komen veel positieve reacties.”
Vleugels
In de afgelopen 50 jaar waren er volgens Peter drie momenten waarop het familiebedrijf vleugels kreeg. “In 1982/1983 bracht mijn oom drie nieuwe schepen in de markt, die werden ingezet bij de Oosterscheldewerken. In één keer verdubbelde het bedrijf van drie naar zes boten. Mijn vader voer op een van die sleepboten. Ik zie mezelf nog zitten op mijn skelter op het achterdek.”
De tweede schaalvergroting volgde in 2004 met de aanschaf van de eerste grote boot met certificaat voor wereldwijd vaargebied. Dit gaf het familiebedrijf voldoende liquide middelen voor een derde schaalvergroting in 2016/2017. Peter: “Vlak na de pensionering van Wim bestelden we twee nog grotere schepen. Belangrijke investeringen, want we moeten het met onze bootjes verdienen.”
Verduurzamen
“De recent gebouwde boten zijn niet te vergelijken met de boot van vijftig jaar geleden”, vertelt Peter. “Vroeger had je één schipper, nu is de kapitein een bedrijfsleider met negen man aan boord. Ook het opleidingsniveau van de bemanning is behoorlijk veranderd. Er zit veel ICT in de moderne schepen en het laatste schip is hybride en helemaal geënt op duurzaamheid. Wat wel hetzelfde is gebleven is ons klantenbestand: we werken nog steeds voor Nederlandse en Belgische baggeraars en voor overheden, zoals Rijkswaterstaat. Onze klanten bedienen tegenwoordig naast de olie- en gassector en de traditionele constructiebedrijven ook de duurzame energiesector. Denk aan bouwers van windmolenparken en drijvende zonnepaneelvelden op zee.”
Ook Van Wijngaarden is aan het verduurzamen. “Dat gaat in kleine stapjes,” zegt Peter, “zoals het gebruik van biologisch afbreekbare oliën in de scheepssystemen. Ook hebben we op de kade een container met accu’s die door zonne-energie worden opgeladen.”
Aanwas
Personeel blijft een uitdaging. Om voldoende nieuwe bemanning te vinden, profileert Van Wijngaarden zich op open dagen van opleidingsinstituten steeds meer als familiebedrijf met een langetermijnvisie. “Dit levert ons stagiaires en dus potentiële medewerkers op.”
Er is volgens Peter continu aanwas nodig want veel begin-dertigers stoppen met varen: dan willen ze settelen en een wal-baan. “Het is daarnaast belangrijk dat onze bemanning - en het kantoorpersoneel – zich kunnen blijven ontwikkelen. Door onze groei lukt dat tot nu toe goed.”
Peter vaarde zelf van 2000 tot 2012. Hij mist het niet. “Ik heb nu ook een leuke baan! Ik bezoek geregeld klanten en beurzen in het buitenland om. Ik ben altijd benieuwd wat klanten van onze schepen, bemanning en toekomstplannen vinden en wat we kunnen verbeteren.”
Prachtkans
Zijn oom en tante zagen in hem een geschikte opvolger voor het familiebedrijf. “Het was een prachtkans om het bedrijf voort te mogen zetten”, beaamt Peter. “Op dit moment zijn mijn vrouw Ilse (financieel manager), nicht Hilda (HR) en ik de enige familieleden binnen het bedrijf.”
Wim en Corry zijn met pensioen, maar nog wel betrokken als voorzitter en vicevoorzitter van de STAK. Ook hun oudste kleindochter (27) zit in de STAK, met nog drie externe bestuurders. “Ik heb mijn achternichtje aangemeld bij FBNed en ze leest met interesse alle nieuwsbrieven. Zelf heb ik ter voorbereiding op mijn rol als directeur veel gehad aan het leiderschapsprogramma My Way. Ook was het lidmaatschap fijn bij het opstellen van een familiestatuut. We hebben een relatief kleine familie en willen graag een zelfstandig familiebedrijf blijven. Daarom hebben we in het familiestatuut vastgelegd dat de aandelen binnen de familie blijven.”
Toekomstmuziek
“Onze zoontjes zijn acht en zeven”, vertelt Peter. “Voor de klas van de oudste hebben we op zijn verzoek vorig jaar een excursie georganiseerd naar De Waddenstroom, die toen nog op de werf van Damen in Gorinchem lag. Hij was enorm trots! Wie weet hebben we nieuwe zeevarenden of scheepsbouwertjes gecreëerd. Onze zoontjes vinden het trouwens ook leuk om mee te gaan naar kantoor: ze kunnen uren zoet zijn met papier versnipperen en gamen op het scherm van de vergaderruimte.”